Deprem sonrası enfeksiyon riski taşıyan kadınlar
CISU Platformu, deprem bölgesindeki ‘hijyen’ sorununa dikkat çekerek, kadın ve çocukları etkileyecek enfeksiyon risklerine dikkat çekti.
Hijyen, deprem sonrasında çadırlarda ya da dışarıda yaşamını sürdürmeye çalışan kadınlar için en değerli sorunlardan biridir. Bölgeden gelen veriler ışığında Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CISU), yetersiz hijyen nedeniyle kadın ve çocukları etkileyebilecek enfeksiyon riskinin her geçen gün arttığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na göre depremden etkilenen 226 bin hamile kadın var ve bunların 25 bininin önümüzdeki ay doğum yapması bekleniyor. Doğum yapacak kadınlarda enfeksiyon riski çok daha fazladır.
Temiz suya erişim bir lüks haline geldi
Adıyaman merkezde bir depoda çalışan, CISU Platformu ve Kadının İnsan Hakları Yeni Testler Derneği üyesi Tuğçe Canbolat, deprem bölgesindeki en önemli sorunun susuzluk olduğuna dikkat çekti. Hijyenik ped ihtiyacının büyük ölçüde karşılandığını ifade eden Canpolat, “Pedden daha fazlası şu anda kadınların hijyen ve sanitasyon ekipmanlarına, tuvaletlere ve temiz suya erişimi çok kısıtlı. Kadınlar en çok çamaşır suyu, şampuan, diş fırçası, diş macunu, tuvalet kağıdı gibi malzemeleri talep ediyor. Örneğin çalıştığım depoda tuvalet kağıdı bitmek üzere. İç çamaşırı gelse bile çabuk bitiyor. Çocukların ve yaşam alanlarının bakımı ve temizliği de kadınların üzerinde olduğu için temizlik ekipmanlarına çok ihtiyaç duyarlar. Bunların dışında kısa ve orta vadede görülebilecek enfeksiyonların önlenmesi için mantar kremi gibi kolay ilaçlara büyük ihtiyaç var” dedi.
TAPV Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitmeni Nurşen Kanbur da tuvaletlerin temizliğinde çamaşır suyu kullanımının değerli olduğuna değinerek, “Çamaşır suyu tuvalet temizliğinde sulandırılarak kullanılmalıdır. 1 ölçek çamaşır suyu ile 9 ölçek su karıştırılarak tuvalet, yüzey ve kapı kollarının temizliğinde kullanılabilir. Mutfaklarda kullanılmaz” dedi.
Çok fazla düşük yapan kadın
CISU Platformu üyesi ve Gaziantep’te arama kurtarma çalışmalarında seve seve görev yapan Kadınla Dayanışma Vakfı (KADAV) çalışanı Çağla Akdere, kadınların tuvalete erişiminin çok zor olduğunu söyledi. Kadınların bölgedeki görece az hasarlı ve hasarsız tek katlı konutlara giderek tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını belirten Akdere, şöyle devam etti: “Seyyar tuvalet sayısı çok sınırlı. Büyük bir hijyen sorunu var. İç çamaşırı yok ama çok az değişen yer var. Tuvaletler çok kirli olduğu için değiştirmek mümkün değil. Sadece deprem bölgesinde yaşayanlarda değil, isteyerek çalışan kadınlarda da sistit gibi enfeksiyonlarla karşılaşan çok kişi var. Benim bölgemde hala ped ihtiyacı devam ediyordu çünkü bayanlar AFAD’ın belirlediği noktalara giderek ihtiyaçlarını gidermeye çalışsalar da düzenli bir ihtiyaç karşılama sistemi kurulmamıştı. Kıyafetler kaldırımlara yığılmış ve insanlar ihtiyaçlarını buradan almaya çalışıyor. Kadınların mahrem alanı sorunu da çok büyük, bir evde oturanların sayısı 45’e kadar çıkıyor. Hatay’da çalışan diğer arkadaşlarımdan öğrendiğime göre düşük yapıp hamile kalan kadın sayısı çok fazla. Bu kadınların sağlık hizmetlerine erişebilecekleri revirler kurmaya çalışıyoruz. Kadınlar da psikolojik olarak çok zorlanıyorlar.”
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Irmak Saraç, deprem bölgesindeki kadınların tuvalet bulamama, temiz su bulamama gibi sorunlar nedeniyle sağlık açısından olumsuz koşullarda yaşamak zorunda kaldıklarına dikkat çekti. Saraç, bölgedeki kadınlara şu tekliflerde bulundu: “Her tuvaletten sonra genital bölgeyi yıkamak kural değil. Ulaşılabilir ise tuvalet kağıdı ile silinip kurutulması yeterlidir. Islak mendil kullanılması uygun değildir. Bu eserler genital bölgede alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Pedlere ve tamponlara erişilebiliyorsa, bunları daha sık değiştirmeye çalışın. Vulvanın pedlere bağlı olarak daima ıslak tutulması ve gerginlik ve beslenme sorunları nedeniyle bağışıklığın baskılanması bazen fırsatçı enfeksiyonlara yol açabilir. İdrarı uzun süre tutmak da idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir. Her seferden sonra eller sabun ve su ile yıkanmalıdır. Ulaşılamıyorsa eller için dezenfektan kullanılabilir.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı