Halkbank davası: ABD Yüksek Mahkemesi tarafları dinledi
ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını 2019’da deldiği davaya sanık olarak giren Halkbank’ın temyiz başvurusunun duruşması ABD Anayasa Mahkemesi’nde görüldü.
9 üyeden oluşan Yargıtay, tarafların sözlü savunmalarını dinledi, taraflar heyetin sorularını yanıtladı.
VOA Türkçe’nin haberine göre, duruşmada Halkbank’ı temsil eden Avukat Lisa Blatt, Yargıç Yabancı Devlet Bağışıklığı Yasası’nın (FSIA) yabancı devletlere karşı açılan davalarda ABD’deki mahkemelerin yetkisini kaldırdığını savundu.
Blatt, Anayasa Mahkemesi’nin Halkbank’ın bu yasaya dayanarak yaptığı itirazı haksız bulması halinde bunun uluslararası ilişkiler ve diplomasi açısından sonuçları olacağını savundu.
Duruşmada ABD Adalet Bakanlığı adına söz alan Başsavcı Yardımcısı Eric Feigin, söz konusu yasanın cezai kovuşturmalara uygulanamayacağını ve bankanın bu konudaki adımlarının ticari faaliyet istisnası kapsamına girdiğini savundu. makale.
Duruşmada, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın atadığı Yüksek Mahkeme Yargıçları Brett Kavanaugh ve Amy Coney Barrett’ın taraflara yönelttiği sorular dikkat çekti.
HALKBANK’IN TÜRKİYE HÜKÜMETİ İLE TEK STATÜSÜ Mİ VAR?
Yargıtay’ın muhafazakar yargıçlarından Brett Kavanaugh, “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’na ‘mahkeme olarak ulusal güvenlik yetkinizi kullanmanızı yasaklıyoruz’ demek çok garip ve harika bir şey” dedi.
Duruşmada, bazı Anayasa Mahkemesi yargıçlarının Halkbank’ın itirazına dayanak teşkil eden ABD hukukunun uluslararası hukuku ne ölçüde yansıttığı ve Halkbank’ın bire bir hukuki yollara başvurması gerekip gerekmediğine ilişkin sorular yöneltmesi dikkat çekti. dokunulmazlık çerçevesinde Türk devleti nezdinde statüsü.
Bu nedenle bazı hakimlerin davayı alt mahkemelere göndermeye istekli olduğu izlenimi oluştu.
Anayasa Mahkemesi’nin liberal yargıçlarından Ketanji Brown Jackson, “Bu koşullarda yabancı bir şirketle mi karşı karşıyayız yoksa iddia edildiği gibi bir devlet mi? Buna kim karar vermeli?” O sordu.
Anayasa Mahkemesi’nin Halkbank’ın itirazına karar vermesi tamamen mahkemeye bağlıdır. Bazı hukukçular gerekçeli kararın birkaç ay içinde açıklanabileceğini ifade etse de bazılarına göre açıklama 2023 sonuna kadar ertelenebilir.
HALKBANK REDDİ
Savcılar, Halkbank’ı ABD yaptırımlarına konu olan 20 milyar doları İran’a aktarmaya yardım etmek, bankacılık dolandırıcılığı ve kara para aklama da dahil olmak üzere altı farklı hatayla suçladı.
Halkbank ise İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki paravan şirketlerin yanı sıra bankacılık dolandırıcılığı, kara para aklama yoluyla davada yaptırımlardan kaçınma suçlamalarını reddetti. (HABER MERKEZİ)